• CONTACT JUSTIN GREEN: 027 423 1260

This 1916 two-storey villa has undergone a series of renovations in its life time, but not all of those changes have been in keeping with the original style. The current owners have slowly been restoring the house, so an important part of this alteration was to retain the existing style.

Big on entertaining, the owners required a kitchen area that would ensure smooth running for their dinner parties, and the creation of indoor/outdoor flow. An extension of 11.9m2 was added onto the existing kitchen to enable a complete repositioning of the kitchen and addition of a further living area. Two sets of doors opening off either side of the new living area provide access to outdoor dining on the 36m2 of new decks.

The existing laundry was moved into a custom designed cupboard off the foyer and the space left behind enabled the creation of a sizeable preparation room adjacent to the kitchen. The foyer was refitted with rimu joinery to replace the aluminium joinery that had been added in the 1980s.

Changes were also made upstairs to increase the size of one of the smaller bedrooms. The master bedroom was made smaller to create a study room adjoining the smaller bedroom. One of the challenges with this alteration was re-levelling the existing floor so that the tiles placed on the existing floor were seamlessly matched in with the rimu flooring of the extension. The rimu architraves also required intricate carpentry work and detail to match in with the existing style.

32-2009Silver.jpg31-2009CatWinner.jpg