• CONTACT JUSTIN GREEN: 027 423 1260

This 1930s Californian bungalow was expanded to fit the owners' growing family. The original layout had limited and poorly lit living areas, and the aim of the renovation was not just to increase the size of the living space, but to increase the usability of that space. A new living room was created as part of a 16m2 extension, and is perfectly positioned to capture the afternoon sun.

The kitchen was opened out to create open plan living between the kitchen, the new living room and the old living room. French doors open onto an extensive new deck that extends the living area into the outdoors. The laundry was shifted and expanded, and the toilet room adjacent to the laundry was enlarged to create a full second bathroom. All alterations were carried out in keeping with the original style of the house, maintaining wide rimu skirting and polished wooden floors throughout. The new living area boasts a custom-made rimu bay window that looks out onto the new deck and large garden.

As many materials as possible were reused and incorporated into the alteration. For example, the new island bench in the kitchen is panelled in the tongue and groove timber recovered from the old porch ceiling that was demolished, and the laundry floor is made from flooring recovered from other areas of the house.

62d7c457623309fe059d0e4970f26abc_f134.jpg32635f855b439571538d0b97a8daf44d_f135.jpg