• CONTACT JUSTIN GREEN: 027 423 1260

The owners of this 1930s art deco house wanted more space but were passionate about the character of the house. They wanted to ensure it remained true to its original art deco form, even with a second storey extension. Originally three bedrooms and one bathroom, the upstairs extension added two bedrooms, a living area and a new bathroom. The addition of French doors onto a tiled balcony to capture the afternoon sun maximises the views of the adjacent reserve, and provides a private outdoor living space that flows on from the internal living area.

Alterations downstairs provided a new open plan kitchen and relocated laundry. Creation of a covered deck outside, accessed through bifold doors from the kitchen and bedroom, gives the owners an additional living space. To create a warmer home, extensive retrofitting of insulation and double glazing was carried out on the existing structure, and the extension was insulated using the maximum insulation value. Recycled matai flooring was used in the extension, to replicate the existing flooring through the rest of the house.

The construction of the second storey met with many challenges because of the additional foundation work and steel reinforcing required to support and brace the extension. The owners requested that the existing matai flooring was not damaged, so all foundation excavation work (25 m3 of soil was removed) had to be carried out in the confined space under the house using a series of trolleys on pulleys. Four major steel portals were lowered down through the existing roof and floor into the new foundations.

The owners remained living in the house throughout the renovation work.